A Review Of بیمتال اشنایدر
A Review Of بیمتال اشنایدر
Blog Article
گرمای بیشازحد موتور: اگر موتور به علت گرمای بیشازحد عمل کند و جریان افزایش یابد، بیمتال اشنایدر عمل قطع را انجام میدهد تا موتور خنک شود و از آسیب به آن جلوگیری شود.
روش تنظیم بی متال اشنایدر (رلهٔ حرارتی) بدین شکل است که باید پیچ تنظیم آن را برابر جریان نامی الکتروموتور تنظیم کرد.
اساس کار این رلهها بر پایه اختلاف ضریب انبساط طولی دو فلز به کار رفته است.
همچنین، بیمتال اشنایدر الکتریک در سوئیچهای حرارتی نیز استفاده میشود. با تغییر دما، بیمتال اشنایدر الکتریک خم شده و مدار را باز یا بسته میکند.
اگر جریانی که از مصرفکننده عبور میکند، از جریان نامی بیشتر باشد، بیمتال گرم میشود و تغییر حالت میدهد که منجر به قطع شدن مدار میشود. مدت زمانی که برای این عملیات صرف میشود، به میزان اضافهبار و نوع وضعیت راهاندازی (راهاندازی معمولی یا راهاندازی سخت) بستگی دارد. رله بیمتال اشنایدر معمولاً قادر به انجام حداکثر ۳۰ عملکرد در هر ساعت است و در مدارهای موتوری جهت حفاظت و کنترل استفاده میشود.
این رله ها پس از عمل کردن بلافاصله بحالت اول در نمیآیند به دلیل گرمی بی متال، لذا اولاً باید کمی صبر کرد و ثانیا با دکمه مخصوص این رله ها عملیات را شروع کرد.
برای برند های مختلف می تونین جدول انتخاب بی متال رو بر اساس توان موتور پیدا کنید.
اتصال کوتاه در اصل مسیری از مدار است که جریان می تواند با مقاومت ناچیزی از آن عبور کند. مثلا اگر فاز و نول با هم اتصالی کنند.
بیمتال های ترکیبی: ترکیبی از ویژگی ها و بیمتال قابلیت های دو گروه قبلی را با هم دارد و در آن دکمه ای تعبیه شده که به وسیله فشردن آن می توان حالت بی متال را از دستی به اتوماتیک و برعکس تبدیل کرد.
همچنین، همیشه در هنگام نصب و سیمبندی باید به دستورالعملها و دستورات مربوطه تولید کننده توجه کنید.
یکی از کاربردهای اصلی بیمتال اشنایدر الکتریک، در سیستمهای حفاظتی و محافظتی است. این مواد به عنوان محافظ حرارتی در سیستمهای الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند.
به همین دلیل بیمتال یک رله حرارتی و حفاظتی است و به صورت سری در مدار قرار میگیرد. اساس کار انواع رله بی متال اشنایدر یا رله های حرارتی، بر پ..
دستگاه بی متال اشنایدر را عموما از جنس دو فلز فولاد و مس تولید می کنند. گاهی نیز به جای فلز مس از فلز برنج برای تولید این قطعه استفاده می کنند. برای اتصال این دو فلز به کار رفته در ساختار بیمتال ها، از روش هایی همچون پرچ، جوشکاری و لحیم کاری بهره می برند.
برای ساختن بیمتال دو فلز را در حالت گرم و با استفاده از غلتک به هم پرس میکنند به طوری که حاصل کار به صورت یکتکه دیده میشود.